Koloskopi

Kikkertundersøgelse af tyktarmen

Undersøgelsen udføres med en bøjelig kikkert, igennem hvilken der kan tages vævsprøver eller fjernes polypper. For at folde tarmen ud, pustes der Co2 i tarmen. Det meste af luften suges ud ved undersøgelsens afslutning. Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i tarmen (betændelse, polypper eller kræft). Koloskopi er undersøgelse af hele tyktarmen.

Før undersøgelsen

Hvis De har pacemaker eller får blodfortyndende medicin, skal det oplyses før undersøgelsen.

Når vi i samråd planlægger datoen for undersøgelsen, for De ligeledes mundtlig og skriftlig information om den nødvendige udrensning, der skal foretages inden koloskopien. Præparaterne til denne udrensning kan afhentes på apotek mod en rekvisitionsseddel, som sendes pr mail. Eventuel hjemtransport efter undersøgelsen skal arrangeres.

Undersøgelsen

Ved undersøgelsen ligger De på ryggen eller venstre side. Der kan ved undersøgelsen være ubehag fra luften, der pustes ind i tarmen samt lette smerter på grund af træk i tarmen.
Undersøgelsen varer ca. 20-45 minutter, der giver beroligende og/eller smertestillende medicin.

Efter undersøgelsen

Hvis De ikke har fået medicin i blodbanen i forbindelse med undersøgelsen, kan De eventuelt tage på arbejde. Nogle foretrækker dog at hvile sig resten af dagen. Har De fået beroligende/smertestillende medicin, må De ikke arbejde eller køre bil samme dag. De skal sørge for transport hjem (pårørende, Falck eller Taxa).

Komplikationer

Efter udtagning af vævsprøver kan der i det første døgn komme en lille smule blod i afføringen. I særdeles sjældne tilfælde kan der efter polypfjernelse opstå kraftig blødning eller hul på tarmen, som vil kræve indlæggelse på hospitalet.

Søg læge

Skulle der efter polypfjernelse opstå blødning, smerter eller feber skal De straks kontakte klinikken

Scroll til toppen